Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Головна
/
Новини
/
«Спочатку слово — а потім усе інше». У рамках Днів есеїстики відбувся вечір пам’яті Володимира Панченка
20.12.2019
«Спочатку слово — а потім усе інше». У рамках Днів есеїстики відбувся вечір пам’яті Володимира Панченка
19 грудня у kmbs згадували життя та творчість видатного українського письменника та літературознавця.

«...У дворі Києво-Могилянської академії стоїть сонячний годинник 18 ст., біля якого я частенько зупиняюся, коли там проходжу. Ним неможливо не замилуватися. У його «капелюшку» і схожій на грибок поставі є щось грайливе. А головне — він безпристрасно й бездоганно точно показує час. Він нагадує про плинне і вічне. І його неможливо ні зупинити, ні вимкнути», — цими словами Володимир Панченко запрошує читача у подорож Україною у передмові до своєї книги «Сонячний годинник».

Минаючи чи не щодня цей сонячний годинник, зі вдячністю згадуємо дороговкази українського письменника та літературознавця, який багато років невпинно працював на благо Києво-Могилянської академії та України.

Володимир Панченко любив мандрувати і досліджував терени нашої країни, а особливу увагу приділяв історіям та долям людей, які жили у різні часи. Тим самим, за його словами, відчував причетність до іншого життя — того, що відшуміло, перейшло в минувшину, залишивши після себе часом ледь видимі знаки.

Завжди пам’ятаймо його пораду: «Якщо вам осточортіє метушня, якщо, втомлені повсякденням чи абсурдом довкола, ви впустите у своє серце смуток і тривогу, — вирушайте у дорогу! Дорога вабить «жагою видіння і пізнання», відкриває можливість для глибшого пізнання себе як нащадка тих, хто жив тут на сто чи й тисячу років раніше».

У розмовах із іншими мандрівниками Володимир Панченко називав себе «вільним електриком». Коли ж його запитували, що саме він робить, відповідав: «Вкручую лампочки. Тільки я ніде не служу. Я просто вільний електрик. Якщо десь темно — намагаюсь вкручувати лампочки...».

19 грудня у рамках Днів есеїстики ми згадували життя та творчість цього видатного літературознавця, ділилися історіями про Панченка-викладача, політика, письменника, управлінця, колеги та друга. 

Володимир жив у книжках, цікавився людьми, а як есеїст — ставив слово на перше місце та мав фантастичне вміння розповідати цікаві історії. Також його відрізняла жага до пізнання та чогось нового — своє життя він присвятив створенню культурної мапи України і відновленню місць історичної пам’яті.

Зрештою, Володимир Панченко у «Сонячному годиннику» мав рацію — час ні зупинити, ні вимкнути, та все ж, вивчаючи історію людини, його історію — можна доторкнутись до чогось великого та вічного.

1 / 6
kmbs live
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...
23.11.2023 в 18:04
«Ми дуже часто працюємо з цифрами, походження яких не розуміємо. Тому перша теза курсу – побудувати ...