Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Чернов і Малолєтка, Сидоренко, Трощинська в короткому списку Премії Ґонґадзе
Головна
/
Новини
/
Чернов і Малолєтка, Сидоренко, Трощинська в короткому списку Премії Ґонґадзе
03.05.2022
Чернов і Малолєтка, Сидоренко, Трощинська в короткому списку Премії Ґонґадзе
Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе визначила короткий список номінантів і номінанток на здобуття відзнаки за 2022 рік. До нього ввійшли тандем фотографів Мстислава Чернова і Євгена Малолєтки, а також Сергій Сидоренко і Тетяна Трощинська.

Мстислав Чернов — журналіст Associated Press, фотограф, військовий кореспондент. Президент Української асоціації професійних фотографів. Разом з Євгеном Малолєткою був єдиним журналістом, який висвітлював блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань.

Євген Малолєтка — фотокореспондент. Почав публікувати фотографії 2009 року. Як фрілансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. Напередодні повномасштабного вторгнення росіян прибув до Маріуполя. Понад два тижні разом з Мстиславом Черновим документував наслідки обстрілів міста.

Сергій Сидоренко — журналіст, співзасновник та головний редактор видання «Європейська правда». Від 2014 року воно виросло в потужне й популярне медіа про міжнародну політику та євроінтеграцію. 2021 року Сергія Сидоренка відзначали Національною премією «Високі стандарти журналістики» у номінації «За сталий, якісний медійний проєкт/продукт». Раніше  журналіст працював у газеті «Коммерсант-Україна». 

Тетяна Трощинська — редакторка щоденної програми «Київ–Донбас» на «Громадському радіо», ведуча прямих ефірів, заступниця головного редактора «Громадського радіо». Окрім того, Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок.

Також цього року вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе запроваджено Спеціальну відзнаку. Нею Капітула посмертно відзначила фотожурналіста Макса Левіна «за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу». З 2014 року Макс Левін знімав війну на Донбасі. Був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом з колегою Маркіяном Лисейком запустив документальний проєкт After Ilovaisk.

Макс казав: «Кожен фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну». До своїх останніх днів він документував події повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема бої на Київщині. На початку березня його вбили російські окупанти під час виконання ним професійних обов’язків. 

Члени Капітули наголошують, що запровадження Спеціальної відзнаки у цей важкий рік, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти нашої країни, є знаком пошани та пам’яті про всіх журналістів, які загинули на війні. На сьогодні вже 22 українські і закордонні журналісти були вбиті російськими окупантами під час виконання професійних обов’язків, а також як військові у лавах Збройних Сил України та як цивільні мешканці.

Нагадаємо, що до Капітули Премії імені Георгія Ґонґадзе цього року ввійшли: дружина Георгія Ґонґадзе, журналістка, головна редакторка і керівниця Української служби «Голосу Америки» Мирослава Ґонґадзе, президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков, журналістка, співзасновниця видання «Українська правда» Олена Притула, декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук, меценат Премії та представник powered KMBS Alumni platform Антон Артеменко, телеведуча і минулорічна лауреатка Премії Ґонґадзе Мирослава Барчук, релігієзнавець Ігор Козловський, керівниця Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова, медіаменеджер Зураб Аласанія.

За умовами Премії, лише члени Капітули мають право номінувати журналістів на її здобуття та визначати володарів спеціальних відзнак.

Критерії для висунення претендентів:

  • відданість принципам та цінностям незалежної журналістики;
  • професійність і компетентність;
  • інноваційність;
  • суттєвий внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища в цілому;
  • створення матеріалів, що привели до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні.

Лауреат отримує статуетку та грошову винагороду в розмірі 100 тис. грн.

Премія імені Георгія Ґонґадзе була заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, powered kmbs Alumni platform та виданням «Українська правда». Лауреатами Премії в попередні роки стали Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020) та Мирослава Барчук (2021).

Нагадаємо, що Премія Ґонґадзе вручається завдяки підтримці меценатів. Ними можуть стати винятково випускники Києво-Могилянської бізнес-школи. Їх об’єднує спільний досвід навчання і прагнення провадити системні зміни в Україні.

Від моменту створення 2019 році Премію підтримав уже 21 меценат/родина меценатів: Олександр Адамюк, Антон Артеменко, родина Бруннерів, Олег Брусиловський, родина Вікнянських, Ярослав Волковецький, Микола Демченко та Ольга Мишуровська, Марина Дерепа, Сергій Дулєпов, Максим Дядик, Андрій Ісак, Роман Квашенко, родина Міщенків, Дмитро Новицький, Людмила Перебийнос, Оксана Просоленко, Андрій Селепей, Віталій Смірнов, Микола Сушко, Олександр Ткачук, Дмитро Чернов.

kmbs live
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...
23.11.2023 в 18:04
«Ми дуже часто працюємо з цифрами, походження яких не розуміємо. Тому перша теза курсу – побудувати ...